Spørsmål og svar

Ofte Spurte Spørsmål (OSS):

Passer karate for meg?

A.

Det vet du ikke før du har prøvd. Møt opp på en av treningsdagene våre og prøv. Vi  er både store og små som trener sammen.

Q?

Hva betyr de japanske ordene?

A.

Dette er ingen innføring i japansk, men en kort oversikt over hva de viktigste ordene du bør kunne betyr og uttales.

DOJO = Treningssalen. Når du skal gå inn i eller ut av denne skal du første bukke.

SENSEI = Treneren.

Og ... som du helt sikkert har fått med deg, vi teller ofte til ti på japansk. Her er en youtube-video hvor du kan lære!

For en liste over karatetermer, anbefales denne lenken.
Og her finner du en stor ordliste over japanske karateord fra Nordås Karateklubb.

Hvem kan trene karate?

A.

Alle kan trene karate. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel, kvinne eller mann - karate er for alle. Imidlertid er det en nedre aldersgrense på 8 år for å trene uten foresatte. Hvis barnet er under åtte år må en foresatt delta på treningene.

Det finnes heller ingen øvre aldersgrense. Karate er for alle.

Hvordan er beltegradene?

A.

Hos oss starter du med hvitt belte (0.kyu). For å få nytt (høyere gradert) belte må du møte opp på gradering og vise ferdighetene som skal til for å avansere. Merk at man kan få "halve" grader underveis ved at beltefargen også har en hvit stripe. Det vil si at man ennå ikke er helt klar for fargene.

Gradene fra hvitt er:

• Hvitt med gul stripe (9.kyu)
  • Gult (8. kyu)
  • Orange (7.kyu)
  • Grønt (6.kyu)
  • Blått (5.kyu)
  • Lilla (4.kyu)
  • Tre brune (3-1. kyu)
  • Svart (1-10 dan ...)

Det finnes også tre grader over 10. dan. Disse er, i stigende rekkefølge: junidan, juichidan og shihan. Disse gradene er det svært få som har eller har hatt.

Q?

Hvor ofte er det trening?

A.

Det er trening for både nybegynnere og viderekommende tirsdager, onsdager og torsdager. Det hender også at vi har trening på lørdager, og i forkant av graderinger vil det være enda flere treningsmuligheter.

Det er et krav om at du har deltatt på minst 75% av treningene i halvåret  for å kunne gradere.

Hvor kjøper jeg drakt?

A.

Når du blir medlem i klubben får du drakt av oss. Den er din til odel og eie. Fortsatt er det også slik at man ved graderinger får nytt belte gratis.

Er karate voldelig?

A.

Karate handler om disiplin, respekt, selvrespekt og et indre innsyn. All kamsport er en fysisk aktivitet, og innsikt i karate gir deg god trening i selvforsvar.

Trening i karate gir deg utvilsomt bedre helse med styrket motorikk, bevegelighet, koordinasjon og forbedret konsentrasjon. Treningen gir deg også bedre selvtillit, overskudd og pågangsmot.

Q?

Hvilken stilart trener dere?

A.

Vi trener Shotokan karate og er tilsluttet Norges Shotokanforbund.

Q?

Kort om karatens historie?

A.

Karate er et gammelt japansk kampsystem med røtter fra Okinawa. Historien strekker seg via Shaolin-tempelet tilbake til 500 ekr.

Siden det var forbudt å bære våpen på Okinawa måtte bøndene ty til våpenløse kampsystemer, og det er i disse man finner grunnlaget for dagens shotokan-karate.

Hva består treningen i?

A.

Vi trener kondisjon, styrke, spenst, balanse, koordinasjon og bevegelighet.

Når vi trener Kihon trener vi på grunnteknikker: spark, slag og blokkeringer. Dette er de grunnleggende ferdighetene som vi alltid terper videre på, siden alt bygger på dette.

Kata vil si "mønster"; dette er en simulert kampsituasjon hvor vi bruker og demonstrerer forskjellige teknikker som er satt sammen etter et nøye definert mønster. Den aller første kataen du lærer er Heian Shodan. (Her ser du kataen på Youtube).

Kumite er selve kampdelen i treningen. Her trener vi med slag og spark mot en motstander på samme nivå. Motstanderen sparrer angrepene og gir motangrep. Når man trener kumite er man så nær man kan komme en reell kampsituasjon, men uten å skade partneren. Når man kommer høyere opp i gradene starter man med fri sparring.